Nemáte zrovna cestu do sushi restaurace v Ostravě jménem Sushikko, která nově sídlí na ul. Korunní? Přesto byste si rádi pochutnali na skvělém sushi, jelikož se vám na něj sbírají všechny vaše chuťové buňky? V tom případě existuje jenom jedna možnost, a to naučit se připravovat sushi i v pohodlí domova. I když se to na první pohled může jevit jako velice těžká záležitost, když víte, jak na to, není příprava sushi nic tak složitého.
Jak již bylo zmíněno, příprava sushi se může na první pohled jevit jako jedna velká alchymie. Možná si dokonce moc dobře uvědomujete, že japonští mistři se učí připravovat sushi dlouhé měsíce, ne-li roky. Vy však máte na sushi chuť nyní, chcete si sushi dopřát právě teď. I když vám nemůžeme slíbit, že vaše první sushi bude dokonalé, přece jen to chce cvik a zkušenosti, můžeme vám slíbit, že s našimi radami a tipy se naučíte opravdu skvělé sushi připravovat.
Tipy a rady, jak se naučit připravovat sushi
- Pokud se rozhodnete připravovat sushi nigiri, pamatujte na to, že ryba nesmí být nikdy jen tak položená na ráži. Musí s ní být takzvaně spojená, proto se nebojte na základ rybu přitlačit.
- Jak velké kousky krájet? Pamatujte na jedno pravidlo, a sice na to, že sushi musí být tak velké, aby se vešlo do úst. Sushi je známé tím, že je to jenom jedno jediné sousto, které se má překousnout maximálně dvakrát.
- Pro začátek vytvořte jenom jeden druh sushi. Tak to ostatně chodí i v kvalitních sushi restauracích nebo sushi barech – hostům se zpravidla podává jenom jeden druh sushi, poté se začíná servírovat a připravovat další. Pokud toto budete dodržovat, budete mít se svými hosty jakožto kuchař skvělý kontakt.
- Pokud zrovna připravujete maki sushi, pamatujte na to, že všechny kousky tvořící maki sushi musí být naprosto stejné. V tom je kouzlo maki sushi.
- Když budete vámi vytvořené sushi podávat, nepřidávejte k tomu hůlky. Hůlky nemají se sushi nic společného, sushi se jí zásadně rukama.