Veganství je fenomén, který dostal téma etiky stravování do popředí zájmu mnoha lidí. Je jasné, že se nejedná pouze o módní vlnu, ale o jev, který bude časem nabývat na významu. Ve městech vidíme stále více restaurací, které se na veganství zaměřují, a setkáváme se čím dál více s lidmi, kteří se stravují rostlinně. Jaké jsou výhody a nevýhody jejich rozhodnutí?
Nedostatek bílkovin
Veganská strava je vhodnou alternativou k tradiční západní stravě. Není tajemstvím, že masné a mléčné výrobky ve velkém množství člověku neprospívají. Projevem nadměrné konzumace těchto potravin nemusí být nutně pouze vážné nemoci, jako jsou obezita, cukrovka, kardiovaskulární choroby nebo rakovina, ale například i vleklá únava daná nedostatkem vitamínů. Tučné masné výrobky mají také negativní vliv na trávení, což vede k dalším zdravotním komplikacím.
I když je veganům často vyčítáno, že nepřijímají dostatek bílkovin a dalších živin, ve skutečnosti je tomu většinou naopak. Velká část veganů se díky svému zájmu o výživu snaží jíst co nejpestřeji. Lidé konzumující i živočišné výrobky pak naopak v mnoha případech nečtou složení potravin, nebo opakují dokola stejná jídla bez konkrétní představy o tom, jak si sestavit jídelníček.
Stop zneužívání zvířat
Lidstvo začalo s chovem zvířat teprve před necelými 12 000 lety, zatímco lovci a sběrači žili v souladu s přírodou 2,5 milionu let. Největší problém však přinesla průmyslová revoluce, která začala zvířata zavírat do velkochovů a tam je masově zabíjet za otřesných podmínek. Prioritou se totiž stal zisk, nikoli kvalita života zvířat.
Mezi nejčastější důvody, proč se lidé stávají vegany, patří:
- Láska ke zvířatům,
- starost o životní prostředí,
- odpor vůči živočišnému průmyslu,
- očista organismu,
- chuťové preference,
- náboženské důvody.
Životní prostředí a veganství
Pro uživení jednoho člověka konzumujícího maso je potřebná plocha dvou hektarů. Tato plocha dokáže uživit 14 vegetariánů a 50 veganů. To je velký nepoměr, který nabízí odpověď na některé environmentální hrozby, kterým čelíme. Potravinový průmysl patří mezi největší znečišťovatele na světě, proto je také zásadním pro životní prostředí. Produkce, zpracování a distribuce masa jsou energeticky velmi náročné, nemluvě o pustošení obrovských ploch deštných pralesů za účelem vzniku plochy na pěstování krmiva pro hospodářská zvířata.
Veganství nemusí být zdravé
Veganství může být zdravé i nezdravé stejně jako živočišná strava. Záleží na člověku a na tom, jakou kvalitu potravin nakupuje. Průmyslově upravené suroviny, jako je bílé pečivo nebo bílá rýže, jsou problematické samy o sobě, protože obsahují málo prospěšných látek. Častá konzumace sóji je silně zakyselující stejně jako živočišné potraviny a zároveň je veganská strava chudá na vitamin B12.
V obchodech rozhodně najdeme i vysoce zpracované potraviny rostlinného původu s vysokým podílem soli či cukru, podobně jako je tomu v případě klasického stravování. Vůči konzumaci pochutin, jako jsou chipsy nebo hranolky a sladkosti, se veganství samo o sobě totiž nijak nevymezuje.
Zdravější život
Pokud chcete zvolit zdravější životní styl a nehledíte na etiku, zamyslete se místo alternativních diet raději nad svými návyky – co jíte, zda máte dostatek spánku a jaké jsou vaše zlozvyky. Začněte na sobě pracovat a soustřeďte se na zkvalitnění svého života. Pokud konzumujete často alkohol, zkuste snížit množství a vychutnávat si jej příležitostně. To samé platí u sladkého nebo u nikotinu. Omezte frekvenci jeho užívání nebo zkuste zařízení na zahřívání speciálních náplní, jako je PULZE. To vše vám pomůže udělat krok k vašemu spokojenějšímu já.
Autor: Jan Novotný